HISTORIEN OM DEN GAMLE GAARD

Fra 1720 til nu

Den gamle Gaard er en meget velbevaret købmandsgård opført for tolder Peder Halck i 1720. I 1797 blev bygningen overtaget af en af byens mest fremtrædende købmænd, nemlig Jørgen Ploug. Han døde imidlertid kun tre år efter indflytningen, så det blev hans enke, Barbara Hempel, der boede i ejendommen. Hun stod for opførelsen af det lille lysthus, der blev opført nede i haven, og som i dag ligger lige ud til havnen.

Frem til begyndelsen af 1900-tallet var gården ejet af forskellige driftige købmænd. Fra 1903 var Slagtermester Asmus Reimers ejer, og der blev indrettet slagteriudsalg ud til Holkegade. Efter en fredning blev bygningerne og haven i 1932 restaureret og indrettet til kulturhistorisk museum drevet af en forening – Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening.

De senere år har museet undergået store forandringer og fra 2022 – efter 50 år med lønnet personale – er det frivillige, der står bag driften af Den gamle Gaard. Det er med andre ord et nyt ”Den gamle Gaard”, med mange forskellige aktiviteter, man vil opleve. Både nye ”forlystelser” og gamle museale genstande. Alt med den hensigt at vise Den gamle Gaard frem fra sin bedste side og bevare bygningen som et sted, der er skabt, bevaret og drevet af frivillige med en folkelig opbakning til glæde for både Faaborg by, dens borgere og turister.

Læs Slots- og Kulturstyrelsens begrundelse for fredning af Den gamle Gaard HER